Om yoga op een comfortabele manier te beoefenen dient de yoga mat van hoge kwaliteit te zijn. De yoga mat mag niet wegglijden tijdens de beoefening van yoga. Daarnaast dient de yoga mat van comfortabel materiaal zijn gemaakt wat duurzaam is en langdurig meegaat. De yoga mat is dan ook bij uitstek gemaakt voor de beoefening van Asana’s en betreffen dus de intensieve en fysieke yoga houdingen. De yoga mat zorgt ervoor dat u tijdens de beoefening van yoga een goede grip verkrijgt met de ondergrond waarmee u de houdingen beter onder controle houdt waarmee u dus langdurig uw eigen lichaam en geest in balans brengt. In de keus voor een type yoga mat hangt af van uw persoonlijke voorkeur, de intensiviteit van de beoefening van yoga alsmede wat voor materiaal u wilt. Om Asana’s prettig en goed uitgevoerd te krijgen dient het materiaal te passen bij uw lichaam. De meeste yoga matjes worden gemaakt van PVC, TPE, rubber of schapenwol, waarmee u de staande, zittende of liggende yoga oefeningen tot een plezierige ervaring maakt. De 1000 traditionele Asana’s hebben dan ook tot doel om uw lichaam en geest gezond en sterk te maken door een goede bloedsomloop en energie doorstroming te creëren. En dat doet u op uw eigen persoonlijke yoga matje.

Niet wegglijden: anti slip mat

Het is van essentieel belang dat de yoga mat blijft liggen waar u de yoga mat heeft neergelegd. De yoga mat ondergaat dan ook een intensief gebruik door de yoga beoefening. Het is dan ook van groot belang dat de yoga mat stroef is. Af en toe dient u dan ook de mat te reinigen met een milde zeep aangezien u veel zweet en natte handen van voeten heeft. Dit kan de grip verminderen. Naarmate u de yoga mat langer gebruikt neemt de stroefheid toe. Indien u een rubberen of jute weefsel yoga mat kiest dan biedt dit meer grip, waarnaast schapenwol yoga matjes het minste grip geven. Het is dus afhankelijk van uw eigen persoonlijke keus.

PVC yoga mat

Het grootste segment van de yoga matjes wordt gemaakt van PVC vrij van AZO. Het is van belang dat de yoga mat van hoge kwaliteit is. In PVC zit echter altijd nog wel stoffen die minder goed zijn voor het milieu danwel slecht afbreekbaar. PVC geeft daarnaast een lichte geur af echter dit verdwijnt met de tijd. Is de vloer koud dan voelt de yoga mat iets stug aan waarmee de yoga mat niet direct geheel vlak blijft liggen. Gedurende gebruik warmt de mat op en dan is dat probleem verholpen. Is het warm dan voelt de yoga mat iets plakkerig aan.

TPE en rubber yoga mat

Een TPE yoga mat bestaat uit thermoplastische elastomeer en is vrij van schadelijke stoffen, waarnaast het 100% afbreekbaar is. Bovendien voelt de TPE yoga mat comfortabel aan. Intensief gebruik kan er voor zorgen dat er slijtage plekken ontstaan, echter dan alleen maar na zeer lang gebruik. Gewoonlijk is PVC is sterker. Naast TPE bestaat er ook de rubberen yoga mat. Rubber is het sterkste materiaal en uitermate geschikt voor intensief gebruik. Er zijn drie hoofdgroepen:

  • De 10 mm dikke rubberen yoga mat. Deze mat is zeer sterk, zwaar en stug. Dit betekent dat deze yoga mat ook erg stroef is. Nadeel is uiteraard de rubber geur en dat rubber minder goed is voor het milieu;
  • De Samoerai mat afgewerkt met een katoenen rand en jute weefsel. Zeer goed voor het milieu echter intensief gebruik levert soms dat de jute los laat;
  • De Samoerai ultra yoga mat is eveneens goed voor het milieu en kan zeer intensief en langdurig worden gebruikt. Uitermate geschikt om yoga te beoefenen waarbij u lekker en prettig ligt.

Keuze yoga matje

Voor de beoefening van uw yoga houdingen en Asana’s is het dus ook van belang om een gedegen keuze te maken in het grote assortiment aan yoga matjes. Het is van belang om te onthouden dat de yoga mat een goede stroefheid, echter ook comfortabel ligt. Verschillende materialen komen in verschillende diktes. U kunt denken aan 4mm tot 6mm dikke yoga matjes. Dunnere yoga matjes hebben het voordeel dat u steviger staat en daarmee kunt u ook de yoga houdingen en oefeningen beter uitvoeren. Zo is er voor een ieder wat wils. Het is dan ook voor u de vraag wat uw eigen persoonlijke voorkeur is. Laat u in ieder geval uitvoerig informeren omtrent alle voor- en nadelen van verschillende type yoga matjes.