Yoga

 

Yoga, iedereen kent het wel, maar wat houdt yoga nu eigenlijk precies in?

Yoga is van oorsprong een hindoeïstische filosofie. Deze filosofie leert je je geest, je gevoel en je lichaam te beheersen. Op deze manier zou je jezelf kunnen verenigen met God.

In het westen wordt yoga op deze manier echter niet beleefd. In het westen wordt yoga op de hatha yoga manier beleefd. Dit is een tak van yoga, hatha yoga genaamd dus, die bestaat uit een systeem van oefeningen om het lichaam te verkrijgen.

 

Soorten yoga

 

Zoals je net dus al kunt lezen, bestaan er verschillende soorten yoga. Deze vormen van yoga hebben te maken met de manier waarop de yoga beleefd en uitgeoefend wordt. Zo bestaan er onder andere de volgende vormen van yoga:

 

  • raja yoga
  • karma yoga

 

Zo is raja yoga een vorm van yoga. Deze yoga is de yoga van de naar binnen gevormde concentratie. En zo bestaat er ook karma yoga. Karma yoga is een vorm van yoga van handeling zonder gehechtheid en zonder eigen belang. Deze vorm van yoga is gericht op het goddelijke.

 

Yoga als ontspanning

 

In het westen is yoga vooral in de laatste helft van de 20e eeuw populair geworden als vorm van ontspanningsoefening. Dit zijn verschillende soorten oefeningen waarbij mensen tegelijkertijd dus ook meteen tot ontspanning kunnen komen. Het fijne hierbij is ook dat er verschillende gradaties van oefeningen zijn. Er zijn hele simpele vormen van yoga die voor iedereen te doen zijn, maar er bestaan ook oefeningen, waarbij je een goed evenwichtsgevoel moet hebben en waarbij sterke arm- en of beenspieren ook noodzakelijk zijn. Op deze manier kan yoga dus door iedereen beoefend worden en is yoga ook voor iedereen leuk en uitdagend om te doen.